Collection 1997

EDITORIAL

Written by Mircea MICLEA on . Posted in Volume I, Nr. 1

Stiinta contemporana poarta marca interdisciplinaritatii: progresul intr-o disciplina reclama integrarea rezultatelor din disciplinele complementare. Teoriile locale isi asimileaza reciproc constrangerile mutuale, devenind teorii umficate, cu forta explicativa si predictiva semnificativ crescuta.

Revista Creier, Cognitie, Comportament are ca obiectiv principal promovarea cerecetarii fundamentale si aplicative din stiintele interesate in studiul comportamentului, prelucrarii informatiei si neurobiologiei. Parafrazand o formulare kantiana celebra, noi consideram ca teoriile locale care desconsidera rezultatele din domeniile adiacente sunt oarbe, iar abordarile holiste, fara o profunda cunoastere a unui domeniu particular, sunt goale. Analiza prelucrarii informatiei in conditiile ignorarii proceselor cerebrale sau caracteristicilor comportamentului care reclama acea prelucrare este insuficienta. Tot astfel studiul structurilor cerebrale prin desconsiderarea prelucrarilor de informatie pe care le sustin sau a comportamentelor concurente este extrem de limitativa. Toate disciplinele mentionate mai sus se regasesc sub umbrela stiintelor cognitive in slujba carora este pusa revista noastra. Initiativa editarii revistei a apartinut unui grup de psihologi de la Universitatea "'Babes-'Bolyai" din Cluj-Napoca, grupati in Centrul de Psihologie Cognitiva Aplicata, constienti ca progresul propriei lor discipline depinde de colaborarea cu psihiatri, neurologi, specialisti in inteligenta artificiala, biofizicieni, etc. in jurul psihologiei s-au coagulat celelalte stiinte cognitive. Revista se vrea nu numai un for de prezentare a cercetarilor, ci si un instrument de ameliorare a practicii. in paginile sale isi vor gasi locul atat cercetari fundamentale cat si aplicatii in diagnostic, terapie sau tehnologia inteligentei artificiale. Orice sugestie venita din partea practicienilor sau a cercetatorilor care ne citesc va fi tratata cu maxima atentie si promovata in functie de pertinenta sa stiintifica. Daca in jurul revistei se va forma cu timpul o comunitate tot mai larga de profesionisti animati de intentii si valori comune, vom considera ca scopul nostru a fost atins.

Revista este deschisa oricarei colaborari, salutand in egala masura contributiile practicienilor din clinici sau laboratoare cat si a specialistilor din mediul universitar. Cand vor da roade, eforturile noastre se vor concretiza intr-un nou model al cercetatorului - practician (scientist practicioner), capabil sa promoveze stiinta secolului XXI. Pana acum specia umana s-a concentrat in special pe cunoasterea si controlul mediului sau de viata, creandu-se astfel un decalaj tot mai mare intre ritmul lent de evolutie ai speciei si ritmul alert de schimbare a mediului sau tehnic si socio-cultural. Toi mai mult omenirea ajunge sa nu mai faca fata schimbarilor din mediu pe care ea insasi le-a initiat. A sosit timpul, iar secolul viitor va confirma acest lucru, sa ne punem intrebarea fundamentala: cum ne putem schimba noi ca specie. in particular, cum putem gandi mai rapid, cum putem memora mai bine, crea mai mult, cum putem sa ne controlam comportamentul sau emotiile, cum putem sa ne blocam deteriorarea neurocognitiva, cum putem sa ne utilizam la maximum potentialul, etc. Revista noastra se pune in slujba tuturor celor care vor sa contribuie la cunoasterea si transformarea cognitiei, creierului si comportamentului uman. Entuziasmul nostru este bine temperat. Dorinta noastra de a invata si de a-i invata pe altii este insa nelimitata.

Mircea Miclea